
Efekt jojo to gwałtowna utrata masy ciała, a następnie gwałtowny przyrost masy ciała. Jeśli dana osoba szybko traci wagę, a następnie również szybko przybiera na wadze, wówczas w organizmie zachodzą zmiany zwane wahaniem wagi. Jest to efekt jo-jo i każdy, kto kiedyś próbował jakiejkolwiek diety, zetknął się z tym. Zastanawiając się, co to jest efekt jo-jo i jak tego uniknąć, warto rozważyć odchudzanie z wykorzystaniem diety pudełkowej, czyli zrównoważonej diety.
Czym jest efekt jojo?
Efekt jo-jo po diecie może być odczuwany zarówno przez mężczyzn, jak i kobiety, niezależnie od wieku. Niestety nie tylko zapewnia przyrost masy ciała, ale także negatywnie wpływa na metabolizm, zdrowie fizyczne i psychiczne. Nie ma znaczenia, jaką dietę się stosuje, ponieważ diety nie działają na dłuższą metę. Oczywiście można schudnąć na ścisłej diecie, ale w ciągu roku kilogramy w trybie przyspieszonym powracają i prowadzą do poważnych problemów zdrowotnych. Podczas odchudzania ważne jest przestrzeganie zasady zdrowego stylu życia i stosowanie się do jej zaleceń.
Skąd się bierze efekt jojo?
W przypadku, gdy osoba przechodząca na dietę waży 80 kg, jej masa przekłada się na: 56 kg masy beztłuszczowej i 24 kg tłuszczu. Po zakończonym procesie odchudzania uzyskana zadowalająca waga osiąga wskaźnik 50 kg, przy czym: 40 kg to masa beztłuszczowa i 10 kg tłuszczowa. Wbrew pozorom nie jest to dobry wynik, ponieważ masa beztłuszczowa jest duża. Jeżeli taka osoba będzie dbała o spożywanie zbilansowanej diety z odpowiednią ilością kalorii, efekt jojo po diecie nie wystąpi. Jeżeli samodzielnie trudno poradzić sobie z przygotowywaniem zdrowych posiłków oraz aby nie popełniać błędów w odchudzaniu można zdecydować się na catering dietetyczny i otrzymywać codziennie posiłki oparte na zrównoważonej diecie.
Jednak w przypadku powrotu do niezdrowych nawyków żywieniowych, do głosu dochodzą obniżone hormony odpowiadające za sytość i dopominają się, aby spożywać więcej, mimo, że zapotrzebowanie energetyczne jest mniejsze. Przyjmowanie większej ilości kalorii prowadzi do odbudowania tkanki tłuszczowej, którą wcześniej się straciło, jednak nie zostają odbudowane mięśnie, ponieważ nie ma wysiłku fizycznego w postaci ćwiczeń. Dlatego po zakończeniu odchudzania konieczne jest przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia.
Konsekwencje efektu jo jo
Efekt jo-jo po diecie może powodować problemy zdrowotne. Utrata i odzyskanie wagi, czasem kilka razy w roku, jest dużym szokiem dla organizmu.
Powoduje zwiększony apetyt
Komórki tłuszczowe wytwarzają hormon leptynę, która wiąże się ze specyficznymi receptorami leptyny w podwzgórzu i wysyła sygnały, że organizm ma wystarczającą rezerwę, a mózg odbiera ten sygnał, jako uczucie sytości. Kiedy osoba schudnie, tracisz tłuszcz, a mniej tłuszczu oznacza mniej leptyny. Dlatego w procesie odchudzania często dręczy głód. Ponadto wszystkie procesy zachodzące w organizmie są spowalniane w celu oszczędzania energii, a zatem po odstawieniu diety często ludzie mają zwiększony apetyt, ale mimo to spala się tylko niewielką ilość kalorii. Jest to częściowo spowodowane tym, że po kilku cyklach diety z efektem jo-jo waga wraca, a nawet wzrasta. Jeżeli w trakcie odchudzania i nawet po nim, będzie się korzystało cateringu, który oferuje zbilansowaną dietę, można uniknąć efektu jo-jo i utrzymać wagę na optymalnym poziomie.
Zwiększa się udział tłuszczu w organizmie
W kilku badaniach krótkoterminowa dieta wiązała się z podwojeniem proporcji tkanki tłuszczowej. Jeśli ktoś przeszedł kilka cykli efektu jojo, proporcja tłuszczu w jego ciele będzie większa. Ponadto okazało się, że cykl diety z efektem jo-jo zwiększa ilość tłuszczu w jamie brzusznej. Drugi problem polega na tym, że tracąc na wadze podczas diety traci się nie tylko tłuszcz, ale także mięśnie. Jest tak, ponieważ tłuszcz jest o wiele łatwiejszy do zbudowania niż mięśnie, których objętość często zmniejsza się podczas odchudzania.Towarzyszyć temu będzie także osłabienie kondycji fizycznej i siły.
Zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych
Nawet kilka dodatkowych kilogramów może dokonać ogromnych zmian w organizmie. Wzrasta możliwość wystąpienia stanów zapalnych, co może prowadzić do ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych i insulinooporności. Trwałe zmiany masy ciała są również związane ze zwężeniem naczyń. Przyrost masy ciała dodatkowo zwiększa ryzyko chorób serca. Kilka badań potwierdziło również, że duże różnice masy w czasie podwoją prawdopodobieństwo niewydolności serca.
Może prowadzić do cukrzycy typu 2
Każdy cykl odchudzania i przyrostu masy wpływa również na hormony, a mianowicie hormon stresu – kortyzol. Podwyższony poziom kortyzolu przyczynia się do gromadzenia tłuszczu wokół brzucha, co zwiększa ryzyko cukrzycy i problemów z sercem.
Powoduje wysokie ciśnienie tętnicze
Przyrost masy ciała, w tym powrót kilogramów w wyniku efektu jo-jo, prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi.
Powoduje rozczarowanie
Często po powrocie do poprzedniego stylu utracona waga zaczyna szybko rosnąć – pojawia się efekt jo-jo. To on przekreśla wszelkie wysiłki związane z odchudzaniem i powoduje wielkie rozczarowanie. Faktem jest, że ludzie, którzy mają do czynienia z efektem jo-jo, często pozostają niezadowoleni ze swojego życia i zdrowia.
Jak zatrzymać efekt jojo?
Podczas ścisłej diety spożycie żywności jest znacznie zmniejszone, a proces pozbycia się nadwagi staje się dla organizmu prawdziwym stresem, podczas gdy organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości energii. Traci duże ilości cennych substancji: białka, błonnika, minerałów. Potem zaczyna spalać masę mięśniową, którą zastępują złogi tłuszczowe. Jeśli popełniane są błędu w odchudzaniu, dieta nie jest bogata w składniki odżywcze, to nie dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, co może prowadzić do wspomnianych problemów zdrowotnych i efektu jo-jo. Jak uniknąć efektu jojo?
Zmienić monotonną i kaloryczną dietę wprowadzając zrównoważoną dieta
Diety oparte są na zasadach ustalonych na określony czas. Zazwyczaj stosuje się diety, do czasu utraty wagi. Gdy tylko osiągnie się swój cel, dieta się kończy. Wszystko to powinno opierać się na zasadach zdrowego stylu życia, czyli: właściwym odżywianiu i regularnych ćwiczeniach. W ten sposób można nie tylko osiągnąć idealną wagę, ale także poprawić swoje zdrowie. Dlatego zbilansowana dieta i sport powinny stać się nawykiem.
Ustalić realistyczne cele
Wyznaczać małe realistyczne cele, które można osiągnąć. Zamiast minus 3 kilogramy tygodniowo starać się stracić pół kilograma tygodniowo. Zaplanować szczegółowo, jak chce się to osiągnąć. Korzystając z diety pudełkowej przygotowanej przez catering dietetyczny, posiłki będą miały odpowiednią ilość kalorii, będą pożywne a zarazem niepowodujące odkładania się tłuszczu.
Catering opracowując menu dla osoby odchudzającej się, wdroży zasady zdrowego odżywiania: owoce, warzywa, jogurty, orzechy. Dieta pudełkowa nie będzie zawierać smażonych potraw, frytek ani hamburgerów, tylko zdrowe chude mięso, nabiał. Zostanie ograniczone spożycie skrobiowych pokarmów: tylko niewielka ilość ziemniaków. Może to być dieta wegetariańska, wegańska, sportowa, klasyczna o niższej kaloryczności.
Dzięki korzystaniu z cateringu, nie trzeba będzie samodzielnie liczyć kalorii, ilości spożywanego białka i węglowodanów. To naprawdę wygodny sposób na utratę kilogramów, nie popełnianie błędów w odchudzaniu i uniknięcie efektu jo-jo. Trening: regularna aktywność fizyczna, którą się lubi, ponadto, co najmniej 6-8 godzin snu. Zamiast monitorować każdą kalorię, można zastanowić się, jak zrównoważona dieta i ćwiczenia mają korzystny wpływ na zdrowie. Każdy będzie miał więcej energii i siły, dlatego ważne jest, aby zauważyć wszystko, a nawet niewielkie zalety nowych zasad zdrowego stylu życia.