Biały cukier – ciemna strona słodyczy

Miłośnikom słodyczy trudno wyobrazić sobie życie bez cukru. Niestety, choć biały cukier może być dla wielu osób cennym dodatkiem, zdrowa dieta powinna obejść się bez niego. Dlaczego?

Węglowodany – niezbędne źródło energii

Cukry, czyli węglowodany, są nam niezbędne do życia, a zdrowa dieta nie może się bez nich obejść. Dlaczego zatem biały cukier jest niemile widziany w wartościowym menu? Bo najlepsze dla zdrowia są te węglowodany, które pochodzą z naturalnych produktów. Warzywa i owoce są ich rewelacyjnym źródłem, cenne dla zdrowia węglowodany znajdują się też w roślinach strączkowych oraz w zbożach. W takich produktach węglowodanom, dostarczającym energii, towarzyszą inne składniki, niezwykle cenne dla naszego zdrowia. To błonnik i sole mineralne, różnego rodzaju witaminy oraz inne składniki, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.

Dlaczego cukier znalazł się na cenzurowanym?

Węglowodany z naturalnych produktów mają ogromne powodzenie. A co z cukrem? W jego przypadku głównym problemem staje się brak naturalności. Gdybyśmy spojrzeli na ten produkt okiem chemika, dostrzeglibyśmy samą sacharozę. Fakt, że cukier powstaje z trzciny lub z buraków cukrowych, nie zmienia jego sytuacji. Wyizolowana z buraków lub trzciny substancja to sama chemia i puste kalorie. Co gorsza – miłośnikom cukru zagraża wiele schorzeń, a im słodsza jest ich dieta, tym więcej możliwych problemów ze zdrowiem.

Dlaczego cukier znalazł się na cenzurowanym?

Jakie choroby mogą się rozwijać jako skutek nadmiernego spożycia cukru?

Miłość do słodyczy może mieć wysoką cenę. Jeśli cukier pojawia się w naszym menu zbyt często, musimy się liczyć z tak powszechnym problemem, jakim są zbędne kilogramy. Nie jest to jednak jedyny problem związany z cukrem. Nadmiar słodkości przekłada się na szereg problemów związanych z jamą ustną, przy czym problemem najczęściej występującym jest próchnica. Nadmiar słodkości może się też przyczyniać do wielu problemów związanych z przemianą materii (tu dominują otyłość oraz cukrzyca) oraz chorób związanych z aparatem ruchu (jak reumatyzm czy zwyrodnienie kręgosłupa). Efektem ubocznym związanym z nadmiarem cukru w diecie mogą się też okazać problemy z wątrobą oraz infekcje grzybicze, wynikające z obniżenia naturalnej odporności organizmu.

Cukier, a cukrzyca

Taki dodatek do menu, jakim jest cukier, wielu osobom automatycznie kojarzy się z tak uciążliwą i niebezpieczną chorobą, jaką jest cukrzyca. W istocie jest ona jedną z największych plag współczesnego świata, a osób leczących się na cukrzycę przybywa w szybkim tempie. Choroba ta jest groźnym i podstępnym wrogiem, co wynika z faktu, iż cukrzyca może się bardzo długo rozwijać bezobjawowo. Skąd biorą się takie problemy? Niestety, coraz częściej cukrzyca rozwija się jako skutek złej diety, a wśród chorych dominują osoby z nadwagą oraz te, których trzustka została uszkodzona z powodu nadmiaru cukru w diecie.

Cukier i zdrowa dieta nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego, a nasze nadmierne zamiłowanie do słodyczy może mieć przykre konsekwencje. Warto o tym pamiętać, szczególnie w chwili, gdy dopadnie nas ochota na słodką przekąskę…